Last van witte aanslag op de muur? Dit wordt meestal veroorzaakt door de kristallisatie of uitbloei van muurzouten. Er bestaan verschillende soorten zouten, waaronder hygroscopische zouten. Dit zijn zouten die in grondwater aanwezig zijn of via contact van het mestelwerk
met strooizout, meststoffen, afvalwater en dergelijke in de muren terecht komen. Ze worden via het vocht door de muur heen meegevoerd en wanneer dit vocht verdampt bloeien ze uit op de muren. Deze uitbloei wijst op een lastig vochtprobleem in de muren. Dit kan het gevolg zijn van opstijgend vocht bij optrekkend grondwater, doorslaand vocht bij zure regen uit regeninslag, of condensatie.

Deze kristallisatie van zouten in en op de muren kan het metselwerk aantasten en zo de stabiliteit van de muur in gevaar brengen. Dit gebeurt wanneer de zouten uitzetten. Ze expanderen tot 10 keer hun normale volume en kunnen zo ernstige schade toebrengen aan het voegwerk. Aan het oppervlak lijden pleister, verf of behang tevens onder de uitbloei, maar dat is meer een esthetisch probleem. Onderschat echter zeker niet de hardnekkigheid van hygroscopische zouten om de muren vochtig te houden. Zout heeft namelijk de eigenschap om vocht vast te houden. Hygroscopische zouten kunnen veel vocht absorberen uit de lucht en voorkomen dat dit vocht op uw muren verdampt of opdroogt. Uw muren laten uitdrogen als er sprake is van hygroscopische zouten wordt zodanig bemoeilijkt. Experten in vochtbestrijding zijn vertrouwd met de symptomen van deze muurzouten en kunnen de juiste behandeling voorstellen. Alleen door de hygroscopische zouten correct te bestrijden, kan uw woning goed drogen van haar vochtproblemen.

Hygroscopische zouten trekken vocht aan

hygroscopische zoutenEen groot nadeel van hygroscopische zouten is dat ze vocht blijven aantrekken uit waterdamp in de lucht. Daardoor krijgen de aangetaste muren niet de kans om fatsoenlijk uit te drogen. Vandaar het belang om deze muurzouten die de integriteit van de muur compromitteren voor eens en altijd te bestrijden.

Onze oplossing

Ter bestrijding van deze muurzouten brengen onze specialisten een product aan dat de zouten inactief maakt. Zo kunnen ze geen vocht meer vasthouden en zullen ze niet langer uitbloeien. De buitenmuren kunnen weer in ere hersteld worden tegen doorslaand vocht. Tevens brengen we zoutwerend noppenmembraan aan op de aangetaste binnenmuren tegen hygroscopische zouten.