Gevel kaleien: wat is het?

gevel kaleienEen gevel kaleien ofwel afwerken met kalei of kalkpleister zorgt ervoor dat deze een stuk beter beschermend is tegen de erosie van neerslag en felle wind door de jaren heen. De kalklaag beschermt voegwerk en en biedt de buitenmuur meer weerstand tegen neerslag. Kalei is een type gevelbekleding met vochtwerende werking, die er verder niet alleen fris uitziet maar bovendien het damp-open systeem van de muren in stand houdt. Dit houdt in dat waterdamp en vocht die binnenhuis ontstaan door de gevel ‘uitgeademd’ kunnen worden naar de buitenlucht. Deze vochtregulatie draagt bij aan een gezonde leefomgeving in huis. Heeft u last van doorslaand vocht? Dan is een behandeling van dit probleem op zijn plaats voordat we uw gevel kunnen kaleien.

Goede gevel als ondergrond

Kaleien gebeurt door met speciale kaleipleister – vaak gevolgd door een kalkverf die verschillende kleuren kan hebben – de gevel te beschilderen. Dit kan op verschillende manieren, voor een bepaalde uitstraling, en in verschillende kleuren gedaan worden. Een kaleilaag kan maar op een egale en schone ondergrond effectief worden aangebracht. Is uw gevel in slechte staat, dan wilt u eerst een gevelreiniging en/of -herstelling laten uitvoeren, afhankelijk van het euvel. Om uw gevel met de gekozen kleur compleet af te dekken, moeten meerdere lagen aangebracht worden. Dit maakt dat een gevel kaleien een tijdsintensieve opdracht kan zijn. Het resultaat mag echter de moeite waard genoemd worden vanwege zijn landelijke charme en beschermende kwaliteiten.

Gevelafwerking met kalei moet binnen een decennium hernieuwd worden tegen verkleuring. Daarnaast kan de kaleilaag niet nog eens overschilderd worden, vandaar de optie tot verschillende kleurenkeuzes. Kalei kan na een hydrofuge laag aangebracht worden of op zichzelf, indien u geen vochtproblemen met de buitenmuren heeft.

Doe-het-zelf of laten uitvoeren

In principe weerhoudt niets u ervan om, mits uw gevel geen gebreken heeft en schoon is, zelf met kalei uw gevel te bekleden. Echter, behalve dat het een zeer tijdrovende klus is, zal de manier van aanbrengen het aanzicht van het uiteindelijke resultaat beïnvloeden. Het zou zeer zonde zijn van gemaakte kosten en moeite als u uiteindelijk hierdoor niet het beoogde resultaat behaalt. Dus is het zeker de moeite om de offerte van specialisten aan te vragen. Wij kunnen via onze vakkennis en ervaring verzekeren dat het gewenste resultaat meteen bereikt wordt.